Tor henter hammeren

En morgen Tor våknet, var Mjølner borte. Han ble så rasende at skjegget ristet. Hendene hans skalv da han famlet etter hammeren.

Tor fortalte Loke det som hadde skjedd. Ingen andre måtte få vite noe, og Loke lovet å finne ut hvor hammeren var. Derfor lånte han fjærhammen til Frøya og fløy til Jotunheimen. Der møtte han jotnen Trym, tussenes konge, som satt og snodde gullbånd til hundene og stusset manen på hestene sine.

Da han så Loke spurte han hvordan det stod til med æsene og alvene og hvorfor Loke kom alene til Jotunheimene.

Loke svarte at det sto riktig dårlig til og spurte om det var Trym som hadde tatt Tors hammer. Jo, det var han som hadde tatt den, og han hadde gjemt den godt. Åtte mil under jorden lå den. Bare hvis han fikk Frøya til brud, ville han gi den fra seg.

Med dette budskapet fløy Loke tilbake til Åsgard. Der ventet en utålmodig Tor på tunet.

Loke fortalte Tor det som var skjedd, og så dro de til Frøya for å overtale henne.

Hun ble så rasende at Brisingamen, det store smykket hennes, falt av henne. Sannelig skulle hun være gal etter mannfolk om hun gikk med på det forslaget!

Så gikk æsene til tings for å finne en utvei. Det var Heimdall som først tok ordet. Han foreslo at Tor skulle kle seg ut som brud. Med brudeslør, kvinneklær og Brisingamen på brystet skulle han utgi seg for å være Frøya.

Dette likte ikke Tor, men Loke overtalte ham. Hvis Tor ikke hentet hammeren, ville jotnene snart bo i Åsgard, advarte han.

Så kledde de Tor som brud, og Loke fulgte med som brudepike. Bukkene ble spent for vognen, og det bar av sted i vill fart til Jotunheimene. Jorden flammet og fjellene revnet der de for frem. Da Trym forstod hvem som kom, stelte han i stand til fest. Svennene hans bar inn halm som de la på benkene.

Tenk å få selveste Frøya, Njords datter fra Noatun, som brud. Trym hadde nok av gods og gull; det eneste han manglet var Frøya.

Da kvelden kom og alle satt til bords, ble ølet skjenket. Bruden tok for seg av maten. En hel okse, åtte laks og alle slags søtsaker satte Tor til livs. Så tømte han tre tønner mjød. Trym undret seg over denne voldsomme matlysten:

 

Hvor så du brud bite kvassere?

aldri så jeg brud bite breiere,

eller møy drikke mer mjød enn denne.

 

Den snarrådige Loke forklarte at Frøya hadde lengtet slik etter brudgommen at hun ikke hadde greid å spise på åtte døgn. Trym bøyde seg frem og løftet på brudesløret. Han ville ha et kyss av bruden sin. Men blikket Tor sendte fikk ham til å rygge bakover. Det var som om flammene stod ut av øynene på ham, så bistert var blikket.

Loke ble ikke svar skyldig denne gangen heller. Bruden hadde lengtet slik etter å komme til Jotunheimen at hun hadde ligget søvnløs i åtte netter.

Men nå skulle bruden vies med Mjølner, og Trym bad om å få hammeren båret inn og lagt i fanget hennes.

Hjertet lo høyt i brystet på Tor da han kjente hammeren. Først drepte han Trym. Deretter knuste han alle jotnene. Slik fikk Odins sønn hammeren tilbake.


Kilde: Trymskvida.

Litteratur: Munch, P. A. Norrøne gude- og heltesagn. Universitetsforlaget, Oslo. 1967, s. 113-115.

Tilbake til hovedsiden